ARTICLE

Κατασκευή eShop | 5 Σημεία SOS!

Κατασκευή eShop | 5 Σημεία SOS!
0 Comments
eshop

Πως Στήνουμε Ηλεκτρονικό Κατάστημα Προϊόντων με Σωστούς Βηματισμούς.

 

Πάμε να δούμε με απλά λόγια ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξετε και να μελετήσετε ΠΡΙΝ προχωρήσετε στην κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος της επιχείρησής σας, ώστε να γλυτώσετε μακροπρόθεσμα χρόνο, χρήμα και κόπο.

Λαμβάνουμε αρκετές κλήσεις και μηνύματα για “προσφορά” κατασκευής Ηλεκτρονικού καταστήματος – eshop.
Από τις 10 κλήσεις μόλις μια με δύο έχουν προοπτικές άμεσης υλοποίησης, με βάση τα δικά μας δεδομένα και πρότυπα ποιότητας.
Οι υπόλοιπες περιπτώσεις έχουν σημαντικά κενά υποδομών που μόλις ενημερώσουμε πλήρως σχετικά με τις ανάγκες, το πλάνο αναβάλλεται για Χ διάστημα μέχρι να κλείσουν τα κενά αυτά.

Εσείς είστε ενημερωμένοι κατάλληλα σχετικα με το τι απαιτεί η δημιουργία και το σημαντικότερο η διατήρηση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος?

Είναι πολύ λίγα τα eshops στην Ελλάδα που είναι σωστά δομημένα σε όλα τα επίπεδα, όπως ταχύτητα, ασφάλεια, seo, εμπορική δομή, μελέτη εμπειρίας χρήστη κλπ..

 

Γι’αυτό σας δίνουμε 5 SUPER Σημαντικά σημεία που πρέπει να προβλέψετε εξ αρχής!

 

1) Τα “Αυτονόητα”

Πρώτον πρέπει να έχουμε μια υπόσταση. Πρέπει να υπάρχουμε ως νόμιμη εταιρία με ΑΦΜ και όλα τα σχετικά !
Εάν δεν είμαστε νομικά καλυμμένοι θα αντιμετωπίσουμε διάφορα προβλήματα, όπως πχ σε πληρωμές με κάρτα, αποστολές με courier και πολλά ακόμη που απαιτούν την ύπαρξη Εταιρικού ΑΦΜ. Αφού λοιπόν υπάρχουμε και έχουμε Όνομα, Σήμα και Εμπορεύσιμο υλικό προχωράμε…

Δεύτερον, τα βασικά πάγια έξοδα:
Α) Domain, Το όνομά μας πχ: Mantalakia.gr
Κόστος: περίπου 20€ για 2 χρόνια

B) Hosting, H Φιλοξενία του καταστήματος μας.
Τα αρχεία του καταστήματός μας φιλοξενούνται σε έναν υπολογιστή που είναι ανοιχτός 24 ώρες 365 μέρες, για να είναι το site μας ενεργό συνέχεια.
Κόστος: από 30€ τον μήνα

Γ) SSL κρυπτογράφηση, είναι πλέον αναγκαστικό λόγω Google για λόγους ασφαλείας
Κόστος: από 30€ το χρόνο

Τρίτον, πρέπει να απαντήσετε ξεκάθαρα και ειλικρινά σε δύο βασικά ερωτήματα:
– Γιατί θέλω να φτιάξω ηλεκτρονικό κατάστημα ?
– Πως θέλω αυτό να βοηθήσει την επιχείρησή μου να αναπτυχθεί ?

Η απάντηση που θα δώσετε στον εαυτό σας είναι βασική για να εστιάσετε στον στόχο και να πάρετε τις κατάλληλες αποφάσεις μετέπειτα.

 

 

2) Πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Καταστήματος

Ποια πλατφόρμα θα επιλέξετε για να δημιουργήσετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα ?
Εδώ τα κριτήρια ποικίλουν. Από την εμπειρία μας μέχρι σήμερα, η πιο συμφέρον λύση εάν είστε το ξεκίνημά σας είναι το WordPress με WooCommerce επέκταση. Είτε για απλή Κατασκευή Ιστοσελίδων, είτε για το νέο σας eshop.

Φιλικό στην χρήση τόσο ώστε να είναι εύκολα διαχειρίσιμο από μη-τεχνικά άτομα, υποστηρίζει χωρίς πρόβλημα, με σωστό setup & optimization, 200.000++ κωδικούς προϊόντων.

Είναι SEO Optimized από την φύση του σαν πλατφόρμα, άρα κερδίζετε και σε αυτό. Πληθώρα επιλογών σχεδιασμού (το πως θα φαίνεται) και φυσικά δυνατότητα παραμετροποιήσεων κατ επιλογή.

Επίσης εξαιρετικά σημαντικό και ωφέλιμο είναι το γεγονός ότι λόγω της φήμης του WordPress, υπάρχει τεράστια κοινότητα ανθρώπων που το υποστηρίζουν τεχνικά. Άρα σχεδόν ότι λειτουργία χρειάζεστε υπάρχει ήδη έτοιμη και μπορείτε να την εγκαταστήσετε εύκολα! Ταυτόχρονα ότι πρόβλημα προκύψει στην ομαλή λειτουργία της πλατφόρμας, υπάρχει τόσος πολύς κόσμος που ασχολείται με την πλατφόρμα αυτή που 9/10 περιπτώσεις θα υπάρχει λύση δωρεάν. (οκ, εδώ θα χρειαστεί σίγουρα τεχνική κατάρτιση για εφαρμογή της λύσης)

 

3) Εμπορικό τμήμα – Τα προϊόντα μας

Το Εμπορικό τμήμα, περιέχει όλες αυτές τις πληροφορίες που αφορούν τα προϊόντα μας.
Οι πληροφορίες που χρειάζονται για τις σωστές βάσεις του ηλεκτρονικού μας καταστήματος είναι πολύ συγκεκριμένες και όσες περισσότερες καλύψουμε τόσο καλύτερα για το κατάστημά μας.

Οι πληροφορίες που θα χρειαστεί να δομήσετε και να συγκεντρώσετε για τα προϊόντα σας, είναι :

1. Κωδικός: ο κωδικός του είδους
πχ: ABC1234

2. Τίτλος: ο Τίτλος του είδους
πχ: Μανταλάκι 10εκ. Πλαστικό

3. Αναλυτική Περιγραφή: Αναλυτική περιγραφή προώθησης είδους
πχ: Μανταλάκι από Πλαστικό JVC150OCT που εγγυάται ανθεκτικότητα και αντοχή στο χρόνο με ελατήριο BDV Elastic κάνει σίγουρο ότι δεν θα φύγει τίποτα από το σχοινί

4. Μικρή Περιγραφή: Μικρή Περιγραφή επεξήγησης είδους
πχ: Μανταλάκι από ανθεκτικό πλαστικό και δυνατό ελατήριο.

5. Προδιαγραφές: όλες οι απαραίτητες πληροφορίες του είδους
πχ: Μήκος: 10 εκ. , Βάρος: 5 γρ, Υλικό: Πλαστικό

6. Εικόνες Είδους: οι Εικόνες των προϊόντων είναι το πιο σημαντικό υλικό που πρέπει να καλύψετε όσο το δυνατόν πιο επαγγελματικά είναι εφικτό. Θα το χρησιμοποιείτε πολύ συχνά σε ενέργειες διαφημίσεων και σίγουρα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας. Ιδανικά ονομάστε την κάθε φωτογραφία με τον κωδικό του αντίστοιχου είδους για καλύτερη διαχείριση. Πιστέψτε με θα σας σώσει και θα σας γλιτώσει από μελλοντικές εργατοώρες και κόστη, trust me on this! lo

Ιδανικά τα παραπάνω σε αρχείο Excel!


4)
SEO – Βασικό setup


(τι ειναι το seo?)

Το SEO είναι υπεύθυνο για την κατάταξή μας στις θέσεις αναζήτησης της Google όταν κάποιος ψάχνει οτιδήποτε πχ, «μανταλάκια».

Όταν βελτιστοποιούμε το κατάστημά μας με τις βέλτιστες πρακτικές SEO σε πρώτη φάση αυξάνουμε τις πιθανότητες να εμφανιστούμε σε υψηλότερη θέση από τον ανταγωνιστή μας. Σε δεύτερη φάση γίνεται εξατομίκευση της SEO Στρατηγικής με βάση την δική σας επιχείρηση και ανάγκες. Αυτό για να γίνει απαιτεί συγκεκριμένες κινήσεις και θα αναφερθούμε σε μελλοντικό άρθρο. Εδώ θα αναφερθούμε στα απολύτως βασικά που θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσετε. Το SEO συνολικά είναι επιστήμη και αρκετά μεγάλη δουλειά που απαιτεί συνδυασμό τεχνικής και θεωρητικής κατάρτισης.

(δείτε περισσότερα άρθρα για το SEO)


…μια σημαντική σημείωση…

Το οικοσύστημα του Internet χειρίζεται κάθε μορφή πληροφορίας με διαφορετικό τρόπο.
Πιο συγκεκριμένα και για να μην σας κουράζουμε, πάμε κατευθείαν στην ουσία του πράγματος.

Έστω πουλάτε Μανταλάκια, και κατά πάσα πιθανότητα τα πρώτα “βασικά” κανάλια επικοινωνίας που θα κάνετε την είσοδό σας ως Brand για να εντοπίσετε το κοινό σας ψηφιακά, θα είναι το Facebook/Instagram και το Google.

Το Facebook και το Google μεταχειρίζονται, “διαβάζουν” διαφορετικά ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που πουλάει προϊόντα και διαφορετικά ένα ενημερωτικό site που μοιράζει ειδήσεις. Οι απαιτήσεις είναι τελείως διαφορετικές Τεχνικά για τους μηχανισμούς ανάγνωσης της σελίδας σας. Οι σωστές βάσεις είναι αυτές που θα κάνουν την όποια πλατφόρμα να διαβάσει σωστά το site σας και να “καταλάβει” τι κάνετε. Έτσι θα μπορέσει η πλατφόρμα, για την ακρίβεια ο αλγόριθμος της πλατφόρμας, να σας ταξινομήσει κατάλληλα ώστε να εμφανίζεστε σε πιο στοχευμένο κοινό.

Να θυμάστε πως για την Google, βασικός πελάτης δεν είστε εσείς που πληρώνετε 500€ το μήνα για διαφημίσεις.
Κύριος πελάτης της Google είναι αυτός που ψάχνει, στο google, “Ανθεκτικά Μανταλάκια” και αυτόν θέλει να ικανοποιήσει στο μέγιστο.

Αν εσείς “ρυθμίσετε” σωστά το ηλεκτρονικό σας κατάστημα γύρω από τα “Ανθεκτικά Μανταλάκια” τότε κάθε φορά που κάποιος τα ψάχνει, η google θα επιλέγει να δείξει εσάς πρώτα και μετά τον όποιον άλλο ανταγωνιστή σας, καθώς θα ξέρει πως εσείς ικανοποιείτε τους χρήστες της (Google) καλύτερα.

… τέλος σημείωσης …

 

3 Βασικά Στοιχεία Λάβετε Υπόψιν για το SEO

Τίτλος Σελίδας: Είναι το “δόλωμα” για τους χρήστες, 90 χαρακτήρες όριο
Meta Περιγραφή: Είναι η επεξήγησή μας για το “περι τινος πρόκειτε”, 180 Χαρακτήρες όριο,
Λέξη Κλειδι: δεν φαίνεται, ειναι “στο παρασκήνιο” ρυθμισμένη και ιδανικά για την περίπτωσή μας θα ήταν “Μανταλάκια”

Αυτές τις πληροφορίες πρέπει να τις δημιουργήσετε για κάθε σελίδα που έχετε στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

Αυτό είναι το πρώτο βασικό βήμα που σας το παρουσιάζουμε απλοποιημένα για λόγους κατανόησης.
Για βέλτιστο αποτέλεσμα η παραπάνω διαδικασία απαιτεί χρήση εργαλίων για αξιολόγηση του όγκου αναζητήσεων, ώστε να επιλέξετε τις καταλληλότερες λέξεις , όπως το kwfinder.com ή το visibility.gr

 

5) User Experience – Εμπειρία Χρήστη

Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα έχει -πρέπει να έχει- έναν βασικό κύριο σκοπό.

Να εξυπηρετήσει τους πελάτες μας και άρα να πουλήσει. Τίποτα άλλο.

Γι’αυτό βέλτιστη πρακτική είναι να μετριάζουμε τα προσωπικά μας «θέλω» και να τα συγχρονίζουμε σε ένα βαθμό με τα «θέλω» των υποψήφιων πελατών μας ώστε να μην υπάρχει “σύγκρουση”. Εάν κάτι που επιθυμείτε να εφαρμόσετε στο κατάστημά σας δεν έχει χρησιμότητα από τους πελάτες σας, αλλά το έχετε δει κάπου αλλού και απλά σας αρέσει, τότε καλό είναι να το σκεφθείτε ξανά και ξανά και πιθανόν να απορρίψετε την εφαρμογή αυτή. Πάντα επιλέγουμε να υλοποιούμε ότι εξυπηρετεί και είναι χρήσιμο στους πελάτες μας. Οτιδήποτε άλλο είναι περιττό και αποσπά την συγκέντρωση του χρήστη.

Ως επιχειρηματίας γνωρίζετε τους πελάτες σας καλύτερα από οποιοδήποτε Agency ή προγραμματιστή που θα αναλάβει να κατασκευάσει το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Αυτό σημαίνει πως γνωρίζετε καλά τις ανάγκες των πελατών σας και αυτές θα πρέπει να τις αναφέρετε αναλυτικά στο άτομο ή την ομάδα που θα κατασκευάσει το κατάστημά σας. Να σκέφτεστε όπως οι πελάτες σας ή όπως ο ιδανικός πελάτης σας.

Πχ, μπορεί τα προϊόντα σας να είναι εξειδικευμένα και να απαιτούν ειδικούς χώρους τοποθέτησης πληροφοριών για να ενημερώνονται οι χρήστες την κατάλληλη στιγμή.

Τέτοιες πληροφορίες είναι πολύ σημαντικό να αναφερθούν από την αρχή και να προβλεφθούν όλες οι ανάγκες των πελατών σας από την αρχή!

Τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα αποτελούνται από 5 βασικές σελίδες που θα περάσουν οι χρήστες είτε για να δουν το περιεχόμενό σας, είτε για να ολοκληρώσουν μια αγορά. Αυτές οι σελίδες είναι:

1) Αρχική σελίδα
2) Σελίδα Καταλόγου – Κατηγορίας
3) Σελίδα Είδους – Προϊόν
4) Σελίδα Καλάθι
5) Σελίδα Checkout – Ταμείο

Άρα αυτό που θα πρέπει να μελετήσετε καλά, είναι η πλοήγηση του χρήστη σε αυτές τις σελίδες να γίνεται ομαλά, ξεκάθαρα χωρίς περιττές πληροφορίες.
Κάθε σελίδα έχει τον στόχο της και πρέπει να μείνετε συγκεντρωμένοι σε αυτόν.
Τι banner επικοινωνίας πιθανόν θα βάλετε, τι θα έχει το sidebar, ποσά βήματα θα είναι το checkout, τι πληροφορίες θα υπάρχουν σε κάθε σελίδα κλπ.

Εάν δεν θέλετε να εξυπηρετήσετε τους πελάτες σας και να κάνετε πωλήσεις, είναι πιθανό να μην χρειάζεστε ηλεκτρονικό κατάστημα, αλλά μια Εταιρική σελίδα που επικοινωνεί στο κοινό τους στόχους σας, το όραμά σας, τις υπηρεσίες σας, μια φόρμα επικοινωνίας ή ότι άλλο επιθυμείτε.


Κλείσιμο

Εξαιρετικά Σημαντικό πλέον είναι  η εμφάνιση του καταστήματός μας σε κινητά και φορητές συσκευές αφού η πλειοψηφία των χρηστών χρησιμοποιεί το internet από το κινητό. Άρα με οποίον συνεργαστείτε να κάνετε σίγουρο πως ότι υλοποιήσετε θα είναι αυτό που λέμε Responsive, δηλαδή θα προσαρμόζεται σε όλες τις φορητές συσκευές. Με το WordPress κερδίζετε και σε αυτό το κομμάτι αφού όλα τα design templates είναι αυτομάτως responsive.

Έτσι με αυτό τον τρόπο όταν είστε έτοιμοι για Digital Marketing θα έχετε ήδη αποκτήσει μια δυνατή οργανική βάση που θα εκτοξεύσει την πληρωμένη στρατηγική σας πετυχένοντας χαμηλότερα κόστη. Επίσης θα έχετε έτοιμο όλο το περιεχόμενο που χρειάζεται (εικόνες, κείμενα) για μια Digital στρατηγική. Και όχι μονο θα τα έχετε, αλλά θα ειναι ποιοτικά και στοχευμένα με βάση τα δεδομένα, τους στόχους και τις ανάγκες σας, τι καλύτερο απο αυτό ?!

Καλές Δουλειές!

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *