ARTICLE

Η #1 Αιτία Που Οι Πληρωμένες Διαφημίσεις Αποτυγχάνουν.

Η #1 Αιτία Που Οι Πληρωμένες Διαφημίσεις Αποτυγχάνουν.
1 Comments
digital marketing

Η επένδυση  χρημάτων σε μια πληρωμένη διαφημιστική καμπάνια που προορίζεται να αποτύχει δεν είναι μια καλή στρατηγική.

Ξανά και ξανά, εταιρείες που αρχίζουν ξαφνικά διαφημίσεις στο διαδίκτυο δεν βλέπουν αποτέλεσμα λόγω του ίδιου ζητήματος:

Δεν είναι γνωστές στο κοινό τους.

 

Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη, καμία αναγνώριση και συνεπώς το κόστος ανά κλικ παραμένει υψηλό και αυξάνεται.

Παρακάτω θα συζητήσουμε τον κύριο λόγο για τον οποίο πολλές διαφημιστικές καμπάνιες, κυρίως από νέες εταιρείες και εταιρείες με νέα
προϊόντα ή νέες επιχειρήσεις που μπαίνουν σε νέες αγορές, αποτυγχάνουν. Αυτό το σενάριο παίζει πολλές φορές, ειδικά στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και γενικά στο εμπόριο.

Συνήθως πάει κάπως έτσι….
Έχετε τον CEO σας ή τον CMO σας, και λένε: ” Εχουμε αυτό το νέο νέο προϊόν ας το διαφημίσουμε!”.
Έτσι, επικοινωνούν με έναν marketer ή με ένα Digital Agency . Θα μπορούσε φυσικά, να είναι κάποιος εσωτερικός ή εξωτερικός συνεργάτης.

Ο marketer λεει: “Εντάξει, ναι, θα δημιουργήσουμε μερικές διαφημίσεις Facebook, Google”
Λίγους μήνες αργότερα λαμβάνετε κακά νέα πως τελικά δεν είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για διάφορους κατανοητούς και μη-κατανοητούς λόγους.

 

Ο κύκλος

Σχεδόν πάντα, αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός κύκλου που μοιάζει με την παραπάνω περίπτωση.
Έχετε νεα καμπάνια για την εταιρία. Η καμπάνια είναι για να πουλήσει κάτι ή να πάρει προβολές για κάτι ή να οδηγήσει επισκέψεις σε μια ιστοσελίδα ή έναν ιστότοπο και στη συνέχεια να πάρει τις μετατροπές(αγορά, εγγραφή κ.α) από αυτό.

Έτσι δημιουργείτε διαφημίσεις Facebook, διαφημίσεις Instagram, ίσως LinkedIn και Twitter.
Ίσως χρησιμοποιείτε το Δίκτυο εμφάνισης Google..

Όλες αυτές οι πηγές προσπαθούν να κατευθύνουν την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας και στη συνέχεια να λάβουν μια μετατροπή (αγορά, ενέργεια) που μετατρέπεται σε χρήματα.

Τώρα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυτά έχουν υψηλό κόστος ανά κλικ. Ξεκινούν με υψηλό κόστος ανά κλικ επειδή είναι νέα καμπάνια.
Επομένως, καμία από αυτές τις πλατφόρμες δεν έχει εμπειρία με την καμπάνια σας ή την εταιρεία σας. Έτσι φυσικά θα έχετε υψηλότερο από το κανονικό κόστος ανά κλικ, μέχρι να τους αποδείξετε ότι έχετε υψηλή αλληλεπίδραση (engagement) με το κοινό σας. Αλλά αντί να τους αποδείξετε ότι έχετε υψηλο engagement, καταλήγετε σε χαμηλή αλληλεπίδραση με χαμηλό ποσοστό κλικ και χαμηλό ποσοστό μετατροπής.
Οι άνθρωποι δεν ενεργούν ουτε εδώ ούτε εκεί.

 

aitia-apotyxias-plirwmenis-diafimisis

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Λοιπόν, πριν το λύσουμε, ας μιλήσουμε για το τι συμβαίνει. Όταν τα παραπάνω στοιχεία είναι χαμηλά, όταν έχετε δηλαδή χαμηλό ποσοστό αλληλεπίδρασης στην ίδια την πλατφόρμα, όταν κανείς δεν ασχολείται με τις διαφημίσεις σας στο Facebook, κανείς δεν ασχολείται με τις διαφημίσεις σας Instagram, όταν κανείς δεν κάνει κλικ στη διαφήμισή σας στο Google,  το κόστος για να εμφανιστεί η διαφημισή σας σε περισσότερους ανθρώπους ανεβαίνει και, κατά
συνέπεια, αυτές οι εκστρατείες είναι πολύ πιο δύσκολο να κερδίσουν έδαφος. Έτσι εμφανίζονται σε πολύ λιγότερους ανθρώπους με υψηλότερο κόστος.

Το αποτέλεσμα είναι, η έκθεσή σας στο κοινό που θέλετε να προσεγγίσετε να είναι μικρότερη και το κόστος για να προσεγγίσετε κάθε νέο άτομο ώστε να κάνει την επιθυμητή ενέργεια ανεβαίνει.

 

H #1 Αιτία είναι επειδή …

Το κοινό που προσπαθείτε να προσεγγίσετε
δεν έχει ακούσει για σας πριν. Δεν ξέρουν ποιοι είστε.

 

Δεν γνωρίζουν, δεν εμπιστεύονται, ή  δεν τους αρέσει το προϊόν της εταιρείας σας και δεν κάνουν κλικ.
Δεν κάνουν κλικ = Δεν αγοράζουν = Δεν μοιράζονται = Δεν τους αρέσει.

Οι χρήστες, δεν κάνουν όλες τις ενέργειες αλληλεπίδρασης που θα μείωναν το υψηλό κόστος ανά κλικ και, εξαιτίας αυτού, οι εκστρατείες σας υποφέρουν και παλεύουν τον ανταγωνισμό παρόμοιων διαφημίσεων στην κάθε πλατφόρμα.

Βλέπουμε πολλούς marketers που σκέφτονται έτσι, που λένε “ναι” σε νέες εταιρικές καμπάνιες που ξεκινούν με μια πρώτη διαφήμιση.
Θα είμαστε σαφείς, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις από τον κανόνα. Έχουμε δει μερικές καίνουργιες εταιρείες που τους ταιριάζει ένα συγκεκριμένο καλούπι και τα πάνε πολύ καλά με τη διαφήμιση σε Instagram για ορισμένα είδη προϊόντων που απευθύνονται σε αυτό το στοχευμένο ακροατήριο και δεν επιρρεάζονται απο την ανάγκη μιας υπάρχουσας φήμης “της γνωστής μάρκας”.

Συνεπώς, δεν συμβαίνει πάντα η αποτυχία, αλλά πολύ συχνά και φυσικά υπάρχουν προϋποθέσεις.

 

Η λύση

Υπάρχει μόνο μία λύση και δεν είναι εύκολη. Η λύση είναι …

Πρέπει να γνωρίζετε το κοινό σας προτού να
επενδύσετε χρήματα σε διαφημίσεις.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσετε σε οργανικά κανάλια με δικό σας Μοναδικό περιεχόμενο, να εφαρμόσετε τη βασική δομή SEO, Τύπος και PR ή χορηγίες-εκδηλώσεις, οτιδήποτε μπορεί να ανεβάσει την αναγνωρισιμότητα του εμπορικού σας όνοματος, σήματος αλλά και τα ονόματα των προϊόντων σας.

To Brand Advertising, στην πραγματικότητα, μπορεί να λειτουργήσει για αυτό το σκοπό.
Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις, έχει παρατηρήθει πως συχνά μειώνουν το κόστος ανά κλικ και αυξάνουν την αλληλεπίδραση και τα ποσοστά click, επειδή οι άνθρωποι έχουν ακούσει για εσάς, γνωρίζουν ποιοι είστε και σας είδαν σε ένα μέσω που στο μυαλό τους σημαίνει “εμπιστοσύνη”.
“Είναι στην τηλεόραση αυτός, είναι καλός!” σκέφτεται ο μέσος Έλληνας καταναλωτής.

Ακόμη μια ιδανική στρατηγική είναι να διαφημίστε κυρίως ή αποκλειστικά (για αρχή) σε ένα κοινό που έχει ήδη κάποια εμπειρία μαζί σας.
Είτε επικοινωνίας είτε αγοράς.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να το κάνετε αυτό είναι μέσω συστημάτων επαναληπτικού μάρκετινγκ (remarketing) όπως της Google.

Μπορείτε να κάνετε το ίδιο πράγμα με το Facebook, μέσω προσαρμοσμένων ακροατηρίων, το ίδιο πράγμα με το Instagram, το ίδιο πράγμα με το Twitter. Μπορείτε να στοχεύσετε άτομα που συγκεκριμένα ακολουθούν μόνο τους λογαριασμούς τους οποίους ήδη κατέχετε και ελέγχετε. Μέσω αυτών, μπορείτε να αποκτήσετε καλύτερη αλληλεπίδραση, να βελτιώσετε την αναλογία κλικ / εμφανίσεων, να βελτιώσετε το ποσοστό μετατροπών και να μειώσετε το κόστος ανά κλικ και να προσεγγίσετε ένα ευρύτερο κοινό.

Αλλά αν δεν κάνετε αυτά τα πράγματα πρώτα, πολλές φορές αυτές οι επενδύσεις υποχωρούν στο πρόσωπό τους, και πολλοί έμποροι, για να είμαστε ειλικρινείς, και οι οργανισμοί και οι σύμβουλοι χάνουν την εργασία τους ως αποτέλεσμα. Δεν θέλουμε να σας συμβεί αυτό.

Έτσι, επενδύστε πρώτα σε αυτά ή βρείτε τις θέσεις όπου η διαφήμιση μπορεί να λειτουργήσει για ένα προϊόν πρώτης παραμονής.
Θα είστε πολύ πιο ικανοποιημένοι απο το αποτέλεσμα.

Ποτέ μην ξεχνάτε πως η διαφήμιση δεν έχει σκοπό μονο να πουλήσετε και τζίρους.
Μέσω της διαφήμισης επιτυχάνετε το γνωστό “Branding”. Κάνετε την Μάρκα σας, το Σήμα σας και γενικά την εταιρία σας γνωστή!

Γι’αυτό λάβετε υπόψιν πως η επιτυχία σε 1 νύχτα, δεν υφίστατε στον digital κοσμο, θέλει χρόνο-κόπο, σωστές ενέργειες και κεφάλαιο.
Αυτή ειναι η “σκληρή” πραγματικότητα.

Πρακτικά τα success stories που βλέπετε ή ακούτε ανα καιρούς οτι έγιναν μέσω του Facebook ή μιας πολύ πετυχημένης καμπάνιας στο Instagram, είναι ένα σύνολο χρόνου, δοκιμών και επένδυσης όπου την κατάλληλη στιγμή με τις κατάλληλες προσαρμογές και με ακλόνητη επιμονή, υπομονή και πίστη, έπειτα απο ενα χρονικό διάστημα, πέτυχε!


One thought on “Η #1 Αιτία Που Οι Πληρωμένες Διαφημίσεις Αποτυγχάνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *